Een meerderheid van het parlement van Nord-Rhein Westfalen wil dat de winkels vaker op zondag open zijn. Voorheen mochten in dorpen en steden van NRW niet meer dan 4 koopzondagen gehouden worden. Met het nieuwe besluit zijn de winkeltijden aanzienlijk verruimd en mag elke stad of gemeente maximaal 8 koopzondagen per jaar organiseren. De sluitingstijd op zaterdag is verruimd met twee uur van 22:00 tot 0:00 uur. Met de nieuwe winkeltijdenwet wil de voorstanders CDU en FDP een extra economische impuls geven. De Groenen en de SPD stemden tegen.
Als gevolg van de toenemende online verkopen is de omzet van de winkeliers de laatste jaren verminderd. Om de dalende trend vanwege de toenemende online verkopen het hoofd te bieden wil de middenstand meer koopzondagen invoeren. De online winkels zijn immers ook op zondagen open, dus waarom geldt dit voor de gewone handel dan niet.
De koopzondagen zijn bij de oosterburen uitgegroeid tot een megaconflict tussen de vakbonden en de werkgevers. De vakbonden verzetten zich met hand en tand tegen de koopzondagen. Zij zien de arbeidsvoorwaarden voor het winkelpersoneel verslechteren. Ook de kerken mengen zich in de discussie en vinden de koopzondag een verstoring van de zondagsrust. De afgelopen jaren zijn de vakbonden maar liefst 70 keer naar de rechter gestapt met de eis om een plaatselijke koopzondag te verbieden. Ook de kerken keren zich actief tegen de koopzondag dat de zondagsrust verstoord.
Een grote ergernis van de Duitse winkeliers zijn juist de koopzondagen in de Nederlandse grenssteden Venlo en Nijmegen. In Nederland zijn er nauwelijks nog beperkingen voor het houden van een koopzondag. In Nijmegen en Venlo zijn de winkels in het kernwinkelgebied dan ook bijna elke zondag geopend. Eénmaal per maand zijn zelfs alle winkels geopend. Dat Duitsers zelf graag op een koopzondag winkelen blijkt uit het feit dat ze massaal de koopzondagen van Nijmegen en Venlo bezoeken. De Duitse winkelier vindt dan ook dat om het tij te keren het aantal koopzondagen omhoog moet.