Een bezoek aan klooster Graefenthal (Gravendaal) in de nabijheid van Goch is beslist de moeite waard. Het voormalige cisterciënzer vrouwenklooster ligt aan het riviertje de Niers, deels verscholen achter hoge bomen en een oude kloostermuur. De omgeving leent zich uitstekend voor een wandeltocht of fietstocht, het café op het kloosterterrein biedt een mooie pleisterplaats voor een tussenstop. Bovendien zijn er door het jaar heen talloze activiteiten op het kloostercomplex en biedt het onderdak aan evenementen, seminars, trouwerijen en festivals.
Na uitvoerige restauraties biedt het kloostercomplex ruimte aan talloze jaarlijks terugkerende evenementen. In de winter is er een middeleeuwse kerstmarkt (tweede Adventsweekend), in het voorjaar een middeleeuwse Paasmarkt en in september een middeleeuws festival. Daarnaast vinden er verscheidene muziekfestivals plaats naast andere culturele evenementen waaronder een wijnfeest en een riddertoernooi.
Gregoriaanse muziek
Het klooster bood afgelopen december tijdens de kerst een sfeervolle aanblik met een middeleeuwse kerstmarkt. En in het derde weekend van december vormde het gotische kloostergewelf het decor voor een gregoriaans concert. Het gregoriaans mannenkoor Karolus Magnus en de gregoriaanse vrouwenschola Voces Caelestes , beide afkomstig uit Nijmegen, hadden de handen ineen geslagen voor een bijzonder kerstconcert op deze locatie.
Adellijke dames
Het klooster werd in 1248 gesticht door graaf Otto II van Gelre op verzoek van zijn vrouw Margaretha van Kleef. Het monumentale hooggraf van Otto II van Gelre is nog steeds te bezichtigen op het terrein. Het klooster bood een onderkomen aan cisterziënzer nonnen die uit adellijke kringen afkomstig waren. Mede dankzij de machtige positie van de graven van Gelre verwierf het klooster veel invloed in de wijde omgeving; er behoorden veel landerijen en boerderijen tot het klooster. Ten tijde van Napoleon is het klooster geseculariseerd en is de voormalige kloosterkerk afgebroken. Op het terrein zijn nog diverse gebouwen te bewonderen zoals het hoofdgebouw (voormalig nonnenhuis), de remise, de duiventoren en de poortwoning.