De Duitse regio Münsterland in de Duitse deelstaat Nordrhein Westfalen profileert zich steeds meer op de toeristen- en vakantiemarkt als een fietsregio bij uitstek. Wij namen onlangs de proef op de som. We boekten drie overnachtingen in een landhotel in het dorpje Westbevern net iets ten noorden van de stad Münster en natuurlijk namen we onze fietsen mee.
Münster ligt in het noorden van de deelstaat Nordrhein Westfalen op de hoogte van Arnhem- Winterswijk. Vanaf Arnhem is Münster met de auto binnen 2 uur te bereiken. De stad Münster heeft bijna 300.000 inwoners en is qua inwonertal vergelijkbaar met Utrecht. Münster is een stad met een rijke historie. Het oude stadscentrum is prachtig met als hoogtepunten de Prinzipalmarkt en de Dom van Münster. Dat er vroeger in deze Hanzestad veel geld werd verdiend is nog zichtbaar aan de statige gebouwen met de prachtige gevels. Het stadhuis is van een bijzondere schoonheid. Het gebouw heeft een speciale plaats in de geschiedenis van Nederland, want in de vredeszaal (Friedenssaal) van het stadhuis werd de vrede van Münster getekend (op 15 mei 1648). Het betekende voor Nederland het einde van de Tachtigjarige Oorlog én de erkenning van de onafhankelijkheid van Nederland door Spanje.
We kozen ervoor om buiten Münster een gezellig hotel te boeken in een plaatsje vlakbij Münster. Het dorp Westbevern was voor ons de meest logische keuze, het beschikt over een station en ligt een kleine 10 kilometer ten noorden van Münster. We boekten een kamer in het plaatselijke hotel
“Landgasthaus am Brinker Platz”. Het hotel beschikt over WIFI en de prijs/kwaliteit verhouding is erg goed. We waren zeer tevreden met de kwaliteit en de service. Westbevern heeft een directe treinverbinding met de steden Münster en Osnabrück. Handig, want we konden met de trein binnen 15 minuten naar Münster reizen en bespaarden ons daarmee de stadse autostress. Voor een retourtje betaalden we 6,00 euro.
Fietsen in Münsterland
Münsterland – het omliggende gebied rond de stad Münster – is een typisch coulissenlandschap dat erg veel lijkt op het landschap in Twente en de Achterhoek. Er is minder verkeer en het is daarom veel rustiger en prettiger om te fietsen. De wegen zijn prima en het gebied is nauwelijks geaccidenteerd, wat het zeer geschikt maakt als fietsgebied. Door het Münsterland stroomt de rivier de Ems richting het noorden waar de rivier bij Emden in de Duitse Waddenzee uitmondt. Langs de gehele Ems ligt de Emsradweg, een fietsroute die zeker de moeite waard is om te fietsen. Ook de Europaradweg, van Hoek van Holland naar St. Petersburg, doorkruist het Münsterland.
Zelf waren we al voorzien van een fietskaart van Bikeline (1 : 75000); en we hadden ook van het hotel enkele fietsroutekaartjes in een handig formaat ontvangen, meteen bij aankomst. Wat ons wel tegenviel was de matige markering van de routes langs de weg, hierdoor moesten we wel goed opletten dat we niet verkeerd reden. De toeristenbureaus die het fietsen promoten zouden er daarom goed aan doen om voor het Münsterland ook knooppunten voor het fietsen en wandelen in te stellen. Dan kun je vooraf je eigen knooppuntenroute samenstellen. Bovendien zijn veel Nederlanders en Belgen al vertrouwd met dit systeem. Onze ervaring is dat het Münsterland voor een paar dagen fietsen een uitstekende keuze is.