Iedereen die in Duitsland gaat tanken, kent het probleem: de brandstofprijs verandert steeds vaker. De ADAC (Duitse ANWB) laat zien hoe u de prijschaos kunt bijhouden en zelfs geld kunt besparen op het tanken.
De brandstofprijzen bij de tankstations veranderen vaker dan ooit: de prijzen bij de benzinepompen worden voor veel chauffeurs steeds ondoorzichtiger. Dat is pure rekensom: de oliemaatschappijen proberen hun winst op te krikken met de frequente prijssprongen. Een actuele studie van de ADAC geeft een duidelijk beeld. Het was gebaseerd op alle prijsbewegingen bij de 14.000 benzinestations in Duitsland in mei 2020.
‘S Ochtends duur,’ s avonds goedkoop
Volgens de ADAC onderzoek is brandstof het duurst tussen 05.00 uur en 08.00 uur in de ochtend. De prijs daalt vervolgens geleidelijk met enkele kleinere prijspieken volgen gedurende de dag. Wie op het juiste moment kiest om te tanken, kan tot elf cent per liter besparen. In de vergelijkbare prijsstudie een jaar geleden was het besparingspotentieel 7,5 cent. Voor bestuurders van benzineauto’s is tanken op het juiste moment beslist de moeite waard. Het verschil tussen de duurste tijd om 07.00 uur en de goedkoopste tijd tussen 20.00 uur en 22.00 uur is ongeveer elf cent per liter. Bij een tankbeurt van 50 liter komt dit neer op een besparing van 5,50 euro.
Voor dieselrijders gelden dezelfde tijden van de dag, maar aangezien de eerste prijspiek in de ochtend om 7 uur niet zo extreem is als bij benzine, is de besparing “slechts” tien cent per liter.
s Avonds is er nog een prijspiek die is toegevoegd ten opzichte van het voorgaande jaar. Een al jaren herkenbare trend zet zich dus door: vijf jaar geleden was er precies één dure fase tijdens de nacht en daarna een gelijkmatige prijsdaling tussen de ochtend- en vroege avonduren, zijn er momenteel zes reguliere, dagelijkse prijsstijgingen te onderscheiden.
speciale brandstofprijs-apps
Consumenten zijn niet hulpeloos overgeleverd aan dit prijsgedrag – integendeel: tal van providers zoals ADAC geven continu informatie over actuele brandstofprijzen, bijvoorbeeld met bijbehorende brandstofprijsapps . Op deze manier kunnen chauffeurs geld besparen bij het tanken en ook de concurrentie op de brandstofmarkt vergroten.